"I. Jövőnkért Nemzetközi Néptánctalálkozó" a barátság jegyében címmel.



"I. Jövőnkért Nemzetközi Néptánctalálkozó" a barátság jegyében címmel. 


A szentesi Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola november 9-én Nemzetközi Néptánc Találkozót rendezett a Kiss Bálint református Általános Iskola dísztermében. A rendezvényt közvetlen szavakkal nyitotta meg az intézmény alapító-igazgatója, Keller Jánosné. Többek között azt is kijelentette, hogy ezt az első találkozót több is fogja követni, hiszen iskolájuk egyébként is törekszik a szoros nemzetközi kapcsolatok kialakítására.

A találkozón a házigazda néptáncosokon kívül három külföldi együttes mutatta be nemzetük néptáncát.
Hanacka Táncegyüttes Csehországból – műsoruk a cseh néptáncra, népzenére épült, hangulatában talán kicsit könnyednek tűnhetett, ennek ellenére látványos volt, és magával ragadta a közönséget.







A Szlovákiából érkezett Studnica néptáncegyüttes bemutatója közel állt a hazai nézőkhöz, mert (ugyan távoli) rokonságot lehetett felfedezni a magyar néptánc elemekkel. A főként gyermekekből, fiatalokból álló csoport már eleve elnyerte a közönség szimpátiáját, a színpadon pedig táncukkal azt csak tovább erősítették. Korukat meghazudtolóan erőteljesen, mégis könnyedén táncoltak, az első vastapsot ők kapták.
Grúziából, mintegy 2000 km távolságbók érkezett Rioni táncegyüttes, hogy elkápráztassa a közép-európai „szíveket”. A fergeteges harci tánctól kezdve, az akrobatikus elemeken át, a menyasszonyi táncig több mindent láthattunk. Táncuk rendkívül dinamikus volt, teli érzelmekkel adták elő, és „mérnöki” pontossággal.





„Ilyet látni Szentesen, ráadásul egy belépő díj nélküli előadáson: ez nem mindennapi, mint ahogy az élmény is az volt”- újságolta egy néző a produkciók láttán.

A táncbemutatót a Jövőnkért Néptáncegyüttes, és utánpótlás csoportjának táncai zárták. Minden elfogultság nélkül kijelenthetjük: az utóbbi években nagyot fejlődött az együttes (az idén is megőrizte arany minősítését), és ráadásul az utánpótlása is biztosítottnak látszik. Érett és látványos Dél-Alföldi táncukat még a „szakavatott” külföldi táncosok is lenyűgözve nézték. Az pedig természetes, hogy a hazai nézőket pedig elkápráztatták.


A „házigazdáknál” ki kell emelni Bagi Ferenc koreográfusi (és néptáncpedagógusi) tevékenységét, aki a szó igazi értelmében fantasztikus munkát végzett csoportjával. Az együttes igazi közösség, ami meglátszik az előadásukon is, és mindeközben még szólótáncosokat is kinevelt.



A találkozó közös, nemzetközi táncházzal zárult.
A rendezvény létrejöttében nagy szerepe volt a csongrádi Múzsa Alapfokú Művészetoktatási Intézménynek.

Képmelléklet: 


Forrás: Szentesi Gyors

Megjegyzések