Néptánc Gála 2013


TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0203 projekt támogatásával megvalósuló rendezvény


A Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Nonprofit Közhasznú Kft. művészeti-kulturális tevékenységeinek kiterjesztése, a nevelési - oktatási intézményekkel folytatott partnerségeinek erősítésével, mint több tanuló bevonásával. 


A  Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola a Nemzeti Tehetségprogram keretében az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Nemzeti Tehetség Programiroda gondozásában pályázatot nyert:
" A tehetséges fiatalok felkészítését végző, kiváló programmal dolgozó alapfokú művészetoktatási intézmények támogatása" témában NTP-AMI-12-0085. számmal. 
Két tehetségcsoport a Bagi Ferenc néptáncpedagógus és főiskolai mentortanár által vezetett néptánc, valamint a Keller Rita képzőművész tanár által vezetett képzőművész csoport vett részt a projektben. 
Összesen 36 fő vett részt a két csoportban a tehetséggondozó tevékenységekben, melynek eredményességét a Néptánc Gála, az ott rendezett kiállítás is bizonyította. 

A Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola május 18-án este a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban rendezte meg az intézmény néptánc tanszakának bemutatkozó műsorát, a IV. Néptáncgálát.
Az ünnepi műsort a 10 éve együtt dolgozó Jövőnkért Néptáncegyüttes nyitotta meg, a nemrégiben arany minősítést kapott legújabb koreográfiájukkal.
Keller Jánosné a művészeti iskola igazgatónője köszöntőjében többek között arról beszélt, hogy a népi kultúra, a népzenei és néptánc hagyományok megőrzése, tovább ápolása érdekében fontos ez az esemény. Mindannyiunk kötelessége, hogy ismerjük és védjük kulturális örökségünket.
A Jövőnkért művészeti iskolában olyan népzenei csoportok dolgoznak, akik tudatosan felvállalták a magyar népi kultúra megőrzését. Az intézményben az autentikus népzene és a néptánc tanulmányozásával fejlesztik tehetségüket illetve tudásukat, és ez meghozza a gyümölcsét. Előadásaik sikert aratnak, tevékenységüket számos szakmai elismerés övezi.
A megnyitója végén Keller Jánosné külön elismerte Ollári Ádám, Fekete Ádám és Ivicz Netta (a képen) tanulók kiemelkedő munkáját.
Ajándék kíséretében megköszönte az iskola sokrétű támogatását Vancsura Istvánnak, Tiszaalpári polgármesterének.

Mind a szülők, mind néptánc tanszakon tanuló mintegy 300 diák ovációja közepette ismerte el Bagi Ferenc néptáncpedagógus és mentortanár, valamint a hódmezővásárhelyi Bereczki Áron, a Lányi Lajos Közhasznú Népművészeti Egyesület elnöke áldozatos munkáját.A képen Bagi Ferenc, aki a gálán Méhkeréki szólót táncolt.
Ezt követően 21 néptánc, népi játék bemutatót láthatott a közönség.
Fellépett a Jövőnkért Néptáncegyüttes, az Árendás Néptáncegyüttes, a Tiszaalpári Néptánc csoport, a Kiss Bálint Református Iskolában, a Koszta József Általános Iskolában és a Derekegyházi Tagiskolájában tevékenykedő Jövőnkért elő-és alapképzős csoportjai. Őket láthatják a következő képeken.

A IV. Néptáncgálát befejező koreográfiával az együttes Szegeden és Kiskőrösön vett rész. Ezzel az arany minősítést nyert koreográfiával bekerültek a Szegedi Nemzeti Színházban rendezett Országos gálára, ahol – kiválasztva a közel 100 koreográfiából – a fesztiválok legjobb együttesei szerepeltek. Ezeket a képeket láthatják az összeállítás végén.



Megjegyzések